Oorspronkelijk waren de Loosdrechtse Plassen een veengebied dat te drassig was voor agrarische doeleinden. Om het gebied te ontwateren werden sloten naar de Utrechtse Vecht gegraven. Het laagveen dat zo ontstond, was droog genoeg om te worden gebruikt als weidegebied. In de 16e eeuw werd het veen afgestoken voor turf. In de 17e en 18e eeuw maakte het gebruik van de baggerbeugel het ook mogelijk om te vervenen beneden het grondwaterpeil. Er ontstonden met water gevulde trekgaten tussen de legakkers. Niet iedereen hield zich aan de regels voor de turfwinning. De smalle legakkers werden weggegraven of ze werden bij stormweer door de golfslag weggeslagen en geleidelijk groeiden de plassen tot de huidige omvang.
Bron: Wikipedia
In de omgeving van het park kunt u kiezen voor verschillende routes om te fietsen, wandelen of lekker te varen. De routes gaan door de prachtige natuur van de Loosdrechtse plassen en langs de vele forten en verdedigingswerken die deel uitmaken van de Hollandse Waterlinie. Kijk voor meer info op de website van de VVV Wijdemeren.
Midden in de omgeving van de Loosdrechtse Plassen ligt Kasteel Museum Sypesteyn. Achter de hoge muren vindt u een prachtig landgoed. Zowel het kasteel met zijn collectie Loosdrechts porselein als het terras aan de voorkant, de eeuwenoude familieportretten en de geweldige tuin zijn uw bezoek meer dan waard.
Het Hilversum Museum laat de geschiedenis van Hilversum zien, een stad midden in het Gooi. Een grootste deel van de collectie is gewijd aan het Nieuwe Bouwen, de functionalistische Nederlandse beweging waarvan Willem Marinus Dudok en Johannes Duiker bekende namen zijn. Ook leuk voor kinderen!
In de omgeving zijn veel buitenplaatsen te vinden. Trompenburgh is daarvan het meest elegante monument. Het werd gebouwd in opdracht van admiraal Cornelis Tromp (zoon van de bekende admiraal Maarten Tromp) en bestaat uit een rechthoekig huis met een klein paviljoen. Bijzonder is de geometrische tuinaanleg.